Közkívánatra a pitypang szirup receptje:
- két összmarék pitypangvirágot teszünk egy liter hideg vízbve és lassan főzzük
- amikor a víz bugyogni kezd, a tűzhelyről a fazekat levesszük és éjszakára állni hagyjuk a főzetet
- másnap az egészet szitára öntjük, lecsepegtetjük és jól kinyomkodjuk
- a léhez egy kiló barna cukrot keverünk és hozzáadjuk egy fél citrom levét
- fedő nélkül tesszük vissza a tűzhelyre és legkisebb fokozaton melegítjük
- a főzetet pároljuk, vigyázva, nehogy forrjon
- a masszát egyszer-kétszer hagyjuk kihűlni, hogy ellenőrizhessük az állagát
- nem szabad túl sűrűnek lennie, mert akkor idővel kikristályosodik :)
- de túl híg se legyen, mert akkor megsavanyodik :)
- az igazi, megfelelő állagú szirup zsemlére, vajas kenyérre kenve rendkívül ízletes
Jó étvágyat!!