Csipke, csitkenye, hecsedli, Csipkebogyó...
Szedni, enni, inni jó!!
Végy egy marék száraz csipkebogyót. Törd össze mozsárban. Áztasd be éjszakára (1tk.bogyót 200ml vízbe), így oldódik ki és őrződik meg a legtöbb C-vitamin, majd szűrd le. A leszűrt folyadékot tedd félre. A kiázott gyümölcshúst és a magokat öntsd fel vízzel és főzd 3-5 percig, hagyd állni 20-30 percig, majd leszűrd le. Ebben az esetben pedig már kioldódnak az ásványi anyagok is, mint pl. a magnézium, vas, növényi sav. Mindig figyelj, hogy vagy üveg, vagy zománcozott edényt használj és a szűréskor se fém szűrővel dolgozz, mert az árt -többek között- a C-vitaminnak! Önts egybe a két folyadékot, majd ízesítsd kedved szerint mézzel, citrommal.
Aprajafalva lakói is nagy örömmel készítették, kóstolták... és mind megitták!